USA RICE FEDERATION: RYŻ
Potencjał amerykańskiego ryżu
Produkcja ryżu jest częścią amerykańskiej historii od ponad 300 lat. Rygorystyczne środki kontroli produkcji, przetwarzania, przechowywania i transportu ryżu z USA zapewniają najwyższy poziom bezpieczeństwa, konsystencji i niezawodności produktu.
Amerykański przemysł ryżowy dostarcza zdrowy i bezpieczny produkt dla wielu klientów na całym świecie. Produkcja w odpowiedzialny i zrównoważony sposób przekłada się na lepszą przyszłość dla nas i następnych pokoleń.
Różnorodność odmian ryżu - jakiejkolwiek odmiany ryżu potrzebujesz, amerykańcy hodowcy zrzeszeni w USA Rice mogą ją dostarczyć.
Poznaj główne odmiany hodowane obecnie w USA
Ryż długoziarnisty
wąskie ziarna są dłuższe w 4-5 razy w porównaniu z szerokością.
Po ugotowaniu ryż długoziarnisty nie skleja się, jest lekki i delikatny,
co zapewnia miękki smak i uniwersalność stosowania.
Ryż paraboliczny długoziarnisty – ziarna ryżu są dodatkowo poddawane parowaniu pod większym ciśnieniem, co pozwala zachować większość
witamin i minerałów w ziarnach ryżu. Przygotowane w ten sposób ziarna
mają wyjątkowo delikatny smak i nie sklejają się. Surowy ryż paraboliczny
ma złocisty kolor, który zmienia się na śnieżnobiały podczas gotowania.
Ryż bielony– ziarna ryżu mają delikatny smak, cechują się również dużą uniwersalnością. Biały kolor uzyskuje się, usuwając zewnętrzną łuskę
i okrywę. Ziarna nie sklejają się przy ugotowaniu.
Brązowy ryż długoziarnisty – w 100% pełnoziarnisty ryż z orzechową nutką.
W czasie obróbki usuwa się tylko zewnętrzna niejadalna łuska, dzięki czemu zachowuje najwięcej naturalnych składników odżywczych: minerały, witaminy oraz błonnik pokarmowy.
Inne odmiany ryżu
Ryż krótkoziarnisty - ziarna są krótkie i praktycznie okrągłe. Ugotowane ziarna
są miękkie i nieco gumowate, z lekką sprężystością przy jedzeniu.
Ryż średnioziarnisty – ziarna są krótsze i szersze niż ziarna ryżu długoziarnisty,
w 2-3 razy dłuższe w porównaniu z szerokością. Po ugotowaniu ziarna są wilgotne i delikatne, sklejają się bardziej niż ryż długoziarnisty.
Aromatyczny ryż - aromatyczne rodzaje ryżu, takie jak ryż jaśminowy
i basmati klasyfikowane jako długoziarniste i uprawiane również w USA.
Ryż basmati ma wyraźny smak i jest często używany w kuchni indyjskiej.
Ryż jaśminowy ma delikatny aromat oraz miękką i lekko lepką konsystencję
po ugotowaniu.
Dziki ryż – to pióra górnej części rośliny półwodnej, uprawianej w Ameryce Północnej. W USA jest uprawiany w Kalifornii i Minnesocie. Dziki ryż jest
w 100% pełnoziarnistym, jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych
i białka. Ugotowane ziarna mają orzechowy smak i teksturę do żucia, idealnie nadaje się do mieszanek z innymi odmianami: ryżem białym lub brązowym.
USA Rice Federation (USA Rice) jest światowym przedstawicielem wszystkich segmentów amerykańskiego przemysłu ryżowego. Naszą misją jest zapewnienie powodzenia w działaniach zjednoczonego przemysłu ryżowego w Stanach Zjednoczonych. Występujemy w imieniu rolników, młynarzy, kupców i pokrewnych firm. USA Rice pomoże Ci nawiązać współpracę z dostawcami amerykańskiego ryżu i zapewni wszystkie potrzebne informacje dotyczące hodowli ryżu w USA.
Ms Eszter Somogyi
Director - Europe, Middle East and Africa
esomogyi@usarice.com
phone: +49 40 611 35 733
cell phone: +49 172 4479 180
Hamburg Business Center
USA Rice Federation
Christoph-Probst-Weg 4
20251 Hamburg, Germany
Hodowla ryżu w USA a zrównoważony rozwój
Dziś uprawa ryżu stała się ścisłą nauką połączoną z wiedzą przekazywaną
z pokolenia na pokolenie.
W ciągu ostatnich 36 lat amerykańscy rolnicy uprawiający ryż zmniejszyli zużycie wody o 52%, zużycie energii o 34% i emisję gazów cieplarnianych
o 41%. Wszystkie te wyniki zostały osiągnięte przy jednoczesnym zapewnieniu milionów akrów dla siedlisk dzikich zwierząt, migrujących ptaków wodnych i innych zwierząt.
RYŻ AMERYKAŃSKI W RĘKACH POLSKICH SZEFÓW KUCHNI
Szef Iwona Niemczewska prezentuje:
łosoś, homar i ryż
przepis 1: Wolno gotowany dziki amerykański łosoś oraz ryż z homarem, szpinakiem i szparagami
przepis 2: Spaghetti z cukinii z dzikim amerykańskim łososiem wędzonym i dressingiem miodowo
- musztardowym
Szef Adrian Kiersnowski prezentuje: wołowina, łosoś i batat
przepis 1: California maki z dzikim łososiem z Alaski i chipsami z batatów
przepis 2: Rainbow maki z amerykańską polędwicą wołową
Szef Jarosław Uściński prezentuje:
wołowina, łosoś, ryż, cieciorka i soczewica
przepis 1: Wolno pieczone żebra wołowe podanez babą ziemniaczaną i sosem rozmarynowym oraz piklami z czerwonej cebuli
przepis 2: Smażony dziki amerykański łosoś podany z ryżem, ciecierzycą i soczewicą oraz zielonym kremem ze szczypiorku i świeżego ogórka
Sushi i ryż z USA
Planujesz wprowadzić do menu restauracji sushi? A może prowadzisz sushi bar i chcesz urozmaicić ofertę?
Czy wiesz, że do sushi idealnie nadaje się ryż hodowany w USA przez naszych sprawdzonych producentów?
Ryż japoński, średni i krótkoziarnisty, uprawiany w USA, ma optymalne właściwości wchłaniania i przywierania, niezbędne dla wysokiej jakości ryżu do sushi.
Chcesz wiedzieć jak przygotować Califoria Rolls lub poznać inne pomysły na sushi? Zobacz przepisy z amerykańskim ryżem w naszym biuletynie.
Czy wiesz czym są California Rolls?
California Roll - sposób „na lewą stronę” został wynaleziony przez pioniera kuchni Mashita w restauracji Tokyo Kaikan w małym Tokio (Los Angeles). Ciekawe jest to, że ten nowy styl sushi wyruszył w drogę powrotną przez Pacyfik aż do Japonii.