Targi HORECA/GASTROFOOD

Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® wraz z Targami Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® są jedną z najważniejszych imprez branży gastronomicznej i hotelarskiej w Polsce, obecne na rynku nieprzerwanie od ponad 26 lat. Łączą wielotematyczną formułę z wartościowym programem towarzyszącym Akademii wiedzy HORECA® z precyzyjnie dobranymi gośćmi specjalnymi oraz kulinarnym show w ramach niepowtarzalnej Kuchni Mistrzów.


W jednym miejscu i czasie prezentowana jest kompleksowa oferta:

- wyposażenia hoteli, pensjonatów, obiektów wypoczynkowych

- wyposażenia i sprzętu dla restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni i innych punktów gastronomicznych

- produktów spożywczych i napojów, w tym kawy i herbaty.


To na tych targach co roku spotyka się branża, aby podsumować rok a także zaprezentować nowości i trendy na kolejny sezon. Impreza odbywa się równocześnie z Międzynarodowymi Targami Wina w Krakowie ENOEXPO®, które jako jedyne umożliwiają biznesowe spotkanie producentów i importerów wina z sektorem HoReCa i od lat integrują branżę winiarską w Polsce. Co roku prezentuje się tutaj blisko 150  wystawców z ponad 20 krajów m.in.: Argentyny, Austrii, Chile, Gruzji, Hiszpanii, Kosowa, Niemiec, Portugalii, RPA, Słowacji oraz Włoch. Ważną częścią tej ekspozycji są polskie wina, które dodatkowo są promowane podczas specjalnych degustacji. Prezentacje win z różnych stron świata, spotkania i warsztaty prowadzone przez uznanych enologów oraz degustacje typu Master Class, to atuty Targów ENOEXPO®.


Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® odwiedza blisko 15 000 gości z całej Polski, a także ze Słowacji, Czech i Ukrainy związanych zawodowo z sektorem gastronomicznym, winiarskim i hotelarskim. Targi HORECA® są prestiżowym wydarzeniem o wieloletniej tradycji, które dzięki wszechstronnej promocji przyciąga konkretnych zwiedzających. Kraków jest jednym z tych polskich miast, które mają najważniejszy wpływ na rozwój branży HoReCa.


W kolejnej edycji targów w 2019 roku chcemy pokazać „Pole do przepisu”, czyli gastronomię po krakowsku. Kraków łączy w sobie bogactwo smaków i różnorodności kulturalnej z naleciałościami historycznej Galicji, w której kuchnia scala smaki 5 kultur i różnych nacji. Mieszanka kuchni polskiej, ukraińskiej, z dużymi wpływami kuchni austriackiej, węgierskiej, żydowskiej daje ogromne pole do przeróżnych kulinarnych eksperymentów. Twórzmy je (eksperymentujmy, bawmy się przepisami, odkrywajmy je) na HORECE® 2019 ze znanymi Krakowskimi Kuchmistrzami (m.in.: Rafał Targosz, Marcin Filipkiewicz, Adam Chrząstowski) oraz zaproszonymi gośćmi z zagranicy, którzy zmierzą się z naszymi lokalnymi przysmakami. Idealnym miejscem będzie Kuchnia Mistrzów jako arena spotkań ekspertów, gwiazd gastronomii, wybitnych kucharzy i fantastyczne pole do przepisu, popisu i podsumowań.





HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® 2018 w liczbach:



   340 wystawców w tym 113 zagranicznych z 18 krajów

   13 753 zwiedzających z sektora HoReCa


   9027 m2 powierzchni wystawienniczej



168 godzin warsztatów, 21 godzin pokazów

40 ekspertów: szefów kuchni, kucharzy, sommelierów, barmanów, trenerów.