Program Akademii HORECA/ENOEXPO

Akademia HORECA to zbiór gotowych odpowiedzi, konkretnych rozwiązań oraz realnych inspiracji. Ludzie, którzy decydują o kształcie branży hotelarskiej, gastronomicznej i winiarskiej. ​Metody, które stosują najlepsi specjaliści. Spotkania, które będą początkiem zmian.​

3 listopada 2021 (środa)


100 najlepszych win konkursu The Choice of Poland 2021

Komentowana degustacja 10 najlepszych win konkursu, w którego jury zasiadają wyłącznie przedstawiciele polskich importerów, z możliwością samodzielnej degustacji pozostałych 90 win poszukujących partnerów w Polsce.


3.11.2021 (środa) 10:30-12:30 Sala Wiedeń B


Prowadzenie: Eduardo Brethauer


Zapisy>>>


Cyfryzacja i automatyzacja procesów obsługi i sprzedaży

3.11.2021 (środa) 11.00-12:00 Sala Lwów BC


Prowadzenie: Jerzy Pajewski

Hotele Plus/AJ Plus



Zapisy >>>





Masterclass „Polskie Destylaty”

Zapraszamy na prezentację najlepszych, polskich mocnych alkoholi wytworzonych wyłącznie w rzemieślniczy sposób. Podczas degustacji zostaną pokazane wybrane produkty z portfolia: Manufaktura Cieleśnica, Destyl, Oxyma, OVII, Podole Wielkie, Nalewki Kresowe & Smarduch Family Distiller, Ima Distillery.


Degustację komentowaną poprowadzą Radosław Froń - Paragraf w Kieliszku i Bartosz Wilczyński - Promotor Kulinarny przy udziale producentów obecnych na Targach ENOEXPO 2021 na stoisku E27.


3.11.2021 (środa) 12:00-13:30 Sala Budapeszt BC


Masterclass skierowany jest wyłącznie do branży: właścicieli i managerów  restauracji, sommelierów, dystrybutorów. Liczba miejsc jest ograniczona.


Rezerwacje są przyjmowane drogą mailową na adres kontakt@bartoszwilczynski.pl

z dopiskiem w tytule maila „POLSKIE DESTYLATY”


Odnowa biologiczna w strefach wellness i spa

3.11.2021 (środa) 13:00-14:30 Sala Lwów BC


Prowadzenie: dr Dawid Mucha

FizjoCoach, MIFiZ, Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie


Wibroterapia - zdrowie, regeneracja, wypoczynek

3.11.2021 (środa) 13:00-14:30 Sala Lwów BC



Prowadzenie: prof. Dariusz Mucha

FizjoCoach, MIFiZ, Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie


Wielkie wina VDP.Prädikatsweinguter  z najzimniejszych regionów Niemiec

Komentowana degustacja wybitnych win niemieckich, wśród których pojawią się rieslingi, spätburgundery, silvanery, traminery i weissburgundery z chłodniejszych regionów Niemiec, jak Ahr, Mozela,  Mittelrhein, Saksonia czy Saale-Unstrut, choć nie zabraknie też Frankonii czy Rheingau.


3.11.2021 (środa) 14:30-16:30 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Michał Bardel


Bilety 40 zł


Gala rozdania nagród

13. Konkurs Winiarski o Medal Targów ENOEXPO® 2021

oraz 13. Konkurs Polskich Win i Cydrów o Medal Targów ENOEXPO® 2021


3.11.2021 (środa) 15:00-16:00 Sala Wiedeń A


GoPOS - systemy dla gastronomii GoPOS - systemy dla gastronomii



Rozwiązania delivery - czyli o tym, jak zautomatyzować obsługę zewnętrznych platform takich jak Uber Eats, Glovo, Wolt czy Pyszne.pl, własnego sklepu online, zamówień telefonicznych

i prywatnych kurierów.


3.11.2021 (środa) 15:00-16:00 Sala Wiedeń B


Prowadzenie : Firma GoPos

GoPOS - systemy dla gastronomiiGoPOS - systemy dla gastronomii GoPOS - systemy dla gastronomiiGoPOS - systemy dla gastronomii

4 listopada 2021 (czwartek)


10 nietypowych, a jednocześnie skutecznych sposobów na promocję restauracji i docieranie do nowych gości

4.11.2021 (czwartek) 10:30-12:30 Sala Lwów BC


Prowadzenie: Anna Dębska

Agencja Marketingowa AFMedia/Serwis GdzieZjesc.info


Zapisy >>>



Hiszpańska klasyka w nowoczesnym wydaniu


Komentowana degustacja win hiszpańskich, wśród których zaprezentuje się cava - klasyczna i różowa, białe wino z apelacji DO Rueda i 4 klasyki w nowoczesnym stylu z apelacji DOCa Rioja.

Degustacja dedykowana osobom profesjonalnie związanym z winem i chcącym poszerzać swoją wiedzę na temat win z Hiszpanii - jednego z najstarszych regionów produkcji wina na świecie. 


04.11.2021 (czwartek) 11:00-13:00 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Marcin Schilling

González Byass – Winiarska rodzina od 1835

200 lat tradycji i zaangażowanie w zrównoważoną przyszłość  


Zapisy >>> mschilling@gonzalezbyassuk.com


Jakość i bezpieczeństwo w gastronomii

Prowadzenie: Marcin Dyrda

Gastrowiedza Sp. z o.o., portal GastroWiedza.pl


4.11.2021 (czwartek) 13:00-14:00 Sala Lwów BC



zapisy >>> biuro@gastrowiedza.pl



Słowenia - między Alpami i Adriatykiem

Na granicy dwóch światów: alpejskiego i śródziemnomorskiego znajdują się wspaniałe siedliska Słowenii. Ten niewielki kraj może pochwalić się niewiarygodną różnorodnością i wysoką jakością wytwarzanych win. Zaprezentowane zostaną lokalne słoweńskie szczepy w rozmaitych interpretacjach.

4.11.2021 (czwartek) 13:00-14:00 Sala Wiedeń B


Prowadzący: Damian Buraczewski


zapisy >>> dburaczewski@gmail.com

 





Castelão, Alfrocheiro i Trincadeira, czyli czerwone skarby portugalskiego regionu Tejo.

Charakterystyka lokalnych szczepów winogron czerwonych oraz degustacja komentowana win monoszczepowych i blendów.

Prowadzenie: Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów i certyfikowany wykładowca WSET

Gość specjalny: Luis de Castro - Prezydent Winiarskiego regionu Tejo.  


4.11.2021 (czwartek) 14:00-15:00 Sala Budapeszt BC


Rejestracja>>> Tejo@4public.pl


Liczba miejsc ograniczona

Trudny rynek pracy - wyzwania dla pracodawcy

4.11.2021 (czwartek) 14:30-15:30 Sala Lwów BC


Prowadzenie: Piotr Tabor

Hotele Plus


Zapisy >>>


Kuchnia i wino. Warsztat dobierania win do potraw

Degustacja 5 win i przekąsek. Jak odczuwamy smaki i aromaty? Jakie  połącznia są bezpieczne, a które kontrowersyjne? Jakich błędów nie popełniać dobierając wina do potraw? I wiele więcej.


4.11.2021 (czwartek) 15:00-16:00 Sala Wiedeń B


Prowadzenie: Wojciech Giebuta


Bilety 30 zł


Powiew świeżości znad Kaukazu. Wina zachodniej Gruzji

Degustacja komentowana win z regionów Zachodniej Gruzji, podczas której  skupimy się na lokalnych odmianach winorośli oraz producentach nowej fali, których wina w większości nie były jeszcze prezentowane w Polsce.


4.11.2021 (czwartek) 16:00-17:00 Sala Wiedeń B


Prowadzenie: Katarzyna Puk, Izabela Piszczkiewicz


Bilety 40 zł



Panel Dyskusyjny z Zarządem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej


Dowiedz się, dlaczego warto zostać członkiem IGGP.

Poznaj pakiet korzyści płynący z członkostwa i zapisz się do Izby w trakcie wydarzenia!


4.11.2021 (czwartek) 16:00-18:00 Sala Lwów BC


Prowadzenie: Jacek Czauderna / Sławomir Grzyb


Wstęp wolny



Wina węgierskie - lokalne, czy światowe?


Konsulat Generalny Węgier w Krakowie zaprasza na masterclass poświęcony winom węgierskim z degustacją 13 próbek win, które pomogą odpowiedź na postawione w tytule pytanie. Odwiedzimy 7 ważnych regionów winiarskich na Węgrzech, spróbujemy win z różnych odmian winorośli, zarówno wytrawnych jak i słodkich. Zastanowimy się jaka powinna być reprezentacja win węgierskich w polskiej gastronomii.


4.11.2021 (czwratek) 16:00-18:00 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Marcin Zatorski

Od blisko 20 lat znany krakowski degustator i edukator prowadzący kursy, szkolenia i degustacje wina, ostatnio także FB vloga "Spotkania z Marcinem i winem".


Zapisy>>> trade.krk@mfa.gov.hu

5 listopada (piątek)


Przepis na zdjęcie smartfonem - Warsztaty fotografii kulinarnej

5.11.2021 (piątek) 10:30-12:30 Sala Lwów BC


Prowadzenie: Kasia Fiszer

Food & Light


Zapisy >>> kontakt@foodandlight.pl

Limit 20 osób


10 najlepszych win konkursu International Rosé Championship 2021

Degustacja komentowana odkrywająca tajniki win różowych z pierwszej dziesiątki ostatniej edycji międzynarodowego konkursu International Rosé Championship.


5.11.2021 (piątek) 11:00-12:00 Sal Wiedeń B


Prowadzenie:  Michał Bardel


Rejestracja >>>


apetit.io – skanuj, zamawiaj, jedz.

Czyli jak przenieść obsługę na wyższy poziom.


Jak stworzyć menu, które przyciągnie klientów, a jednocześnie odciąży obsługę? Prezentujemy innowacyjne rozwiązanie dla branży gastronomicznej, które eliminuje problem zbyt małej liczby personelu, długiego czasu oczekiwania gości czy nieaktualnego menu. Wszystko za pomocą kodów QR, bez żadnych aplikacji czy prowizji.


5.11.2021 (piątek) 14:30-15:30 Sala Lwów BC


Prowadzenie : Apetit.io


Blaski i cienie w social mediach

5.11.2021 (piątek) 13:00-14:00 Sala Lwów BC


Prowadzenie: Szczepan Piechota

Hotele Plus


Zapisy >>>



Gruzińska duma! - degustacja tradycyjnych win z qvevri


Zapraszamy na degustację wyjątkowych win gruzińskich. Będą to butelki, których nie ma

w Polsce, nie mają swoich dystrybutorów - trafiły do nas mocno limitowane ilości win od małych producentów. Pokażemy gruzińską klasykę, naturalne, bursztynowe wina robione tradycyjną metodą w qvevri (zakopanych w ziemi amforach). Będą wina z regionu najważniejszego i największego – Kachetii, ale dla pełnego obrazu dorzucimy kilka perełek z innych regionów (Kartli, Imeretia, Megrelia).

Degustacja przeznaczona jest dla branży, ale mamy trochę miejsc dla miłośników wina .


5.11.2021 (piątek) 14:00-15:30 Sala Wiedeń B


Prowadzenie: Mariusz Kapczyński


Wstęp wolny, konieczna rejestracja>>> kapczynski@vinisfera.pl

z podaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska/firmy w której się pracuje.

Hasło w tytule „Gruzja – tu się oddycha!”

* Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.