Program Akademii HORECA/ENOEXPO

Akademia HORECA to zbiór gotowych odpowiedzi, konkretnych rozwiązań oraz realnych inspiracji. 

Ludzie, którzy decydują o kształcie branży hotelarskiej, gastronomicznej i winiarskiej. ​

Metody, które stosują najlepsi specjaliści. Spotkania, które będą początkiem zmian.​

16 listopada 2022 (środa)


Mistrzostwa Polski Cup Tasters & Roasting 2022,

Hala Dunaj, D1 16-18.11.2022


Organizatorem wydarzenia jest Specialty Coffee Association (SCA), stowarzyszenie branżowe integrujące zarówno indywidualnych baristów, jak i kawiarnie, palarnie, hotele, dystrybutorów i producentów. Podczas Mistrzostw Polski Roasting zawodnicy oceniają jakość zielonej kawy, opracowują profil palenia, który najlepiej podkreśla pożądane cechy tej kawy i wreszcie są punktowani pod kątem ostatecznej jakości kawy palonej w filiżance.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters to zawody, które mają na celu wyłonienie profesjonalnego sensoryka, wyróżniającego się szybkością, dokładnością w rozróżnianiu smaków i aromatów kaw segmentu Specialty. Oprócz obserwowania zmagań zawodników, będzie można wziąć udział w panelach dyskusyjnych, podczas których poruszane będą ważne tematy dotyczące kawy.


PANELE EDUKACYJNE 16.11.2022


13:00 – 14:00 Od szkolenia z podstaw obsługi ekspresu do otwarcia palarni w rok.

O procesie tworzenia firmy i marki własnej – Konrad Zielonka


14:50 – 15:30 Otwarcie kawiarni. Czy to się opłaca i ma jeszcze sens? Jakie są sposoby na utrzymanie tendencji wzrostowej? – Rafał Antkowicz (Tektura)


Katarzyna Solańska


Degustuj jak profesjonalista - warsztat praktyczny


16.11.2022 (środa) 10:30-12:30 Sala Wiedeń B


Prowadzenie: Katarzyna Solańska - Stowarzyszenie Kobiety i Wino


Opowiemy i pokażemy w jaki sposób degustować wino, aby odkryło ono przed uczestnikami wszystkie swoje tajemnice. Idealny warsztat na początek targów Enoexpo, by podczas nich cieszyć się winem w pełni i świadomie.


Wstęp wolny


Zapisy >>>






"Musujące Tejo"


16.11.2022 (środa) 11:00 - 12:00 Sala Praga


Prowadzenie: Andrzej Strzelczyk dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów, certyfikowany wykładowca WSET w Polsce oraz założyciel Polish Wine Academy.


Degustacja wybranych win musujących z portugalskiego regionu Tejo wyprodukowanych metodą tradycyjną. Gościem specjalnym będzie: Luis de Castro, Prezydent Komisji Winiarskiej Regionu Tejo. Podczas spotkania zaprezentowane zostaną wina musujące od producentów:
Joao M. Barbosa Vinhos
Quinta da Badula
Lagoalva de Cima
Companha das Lezirias
Casa Cadaval  


Degustacja bezpłatna wyłącznie dla przedstawicieli branży HoReCa, importerów i  dystrybutorów win.


Wymagana jest rejestracja mailowa: Tejo@4public.pl
W tytule maila: Musujące Tejo.
W treści maila: dane kontaktowe oraz obecne miejsce pracy.  
Liczba miejsc ograniczona. 



Szczepan Piechota


"FB, IG, TikTok – wyróżnij się albo Cię nie ma..."


16.11.2022 (środa) 11:00-12:00 Sala Lwów C


Prowadzenie: Szczepan Piechota - Hotele Plus




Zapisy >>>




Sandra Fengler


Jak przygotować ofertę, aby skutecznie sprzedawać w segmencie B2B. 5 prostych zasad.


16.11.2022 (środa) 11.30 – 13.30 Sala Lwów A


Organizator: Idea Profit Sp. z o.o.

Prowadzenie: Sandra Fengler


Zapisy >>>





Piotr Tabor

"Winter is coming" - KRYZYS w branży HORECA

czyli jak optymalizować wynik w trudnych czasach


16.11.2022 (środa) 12:00-13:00 Sala Lwów C


Prowadzenie: Piotr Tabor - Hotele Plus


- Jak zwiększyć przychody ?

- Jak zoptymalizować koszty ?

- Jak przetrwać na rynku ?




Zapisy >>>




Michał Bardel


VDP Riesling i Spatburgunder w wersjach biodynamicznych.


16.11.2022 (środa) 12:00-13:30 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Michał Bardel


Degustacja branżowa. Koszt: 50 PLN, limit 30 osób


Zapisy >>>




"Botaniki jako motyw przewodni w produkcji alkoholi rzemieślniczych" Masterclass Stowarzyszenia Polskie Destylaty


16.11.2022 (środa) 12:30-14:30 Sala Praga


Prowadzenie: Radosław Froń (Paragraf w Kieliszku) i członkowie Stowarzyszenia Polskie Destylaty


Wódki botaniczne to nowa dynamicznie rozwijająca się kategoria mocnych alkoholi. Podczas degustacji zostaną zaprezentowane nagradzane i premierowe alkohole rzemieślnicze z portfolia członków Stowarzyszenia Polskie Destylaty: Breslaurer Gin, Destyl, Drake Distillery, Jacob Haberfeld, Jonston, Manufaktura Cieleśnica, Podkarpacka Destylarnia Okowity, Podole  Wielkie, Smarduch Family Distillery, Wielkopolska Manufaktura Wódek

Degustacja bezpłatna dla przedstawicieli branży HoReCa i branży alkoholowej


Wymagana rejestracja >>>


Udział w degustacji po potwierdzeniu organizatora

Liczba miejsc ograniczona


Katarzyna Solańska


Bąbelki tworzą klimat! - przegląd polskich win musujących i cydrów


16.11.2022 (środa) 13:00-15:00 Sala Wiedeń B


Prowadzenie: Katarzyna Solańska - Stowarzyszenie Kobiety i Wino


Wina musujące i cydry - czy tylko na wyjątkowe okazje? A może na piknik lub jesienny spacer wśród złotych drzew? Tutaj przyjrzymy się polskim winom musującym i cydrom rzemieślniczym oraz opowiemy o technologii ich produkcji.


Wstęp wolny


Zapisy >>>




Kakha Tchotiashvili


Wina naturalne z qvevri - degustacja komentowana

gruzińskich win


16.11.2022 (środa) 14:00-16:00 Sala Budapeszt BC


Organizator: Kwartalnik TRYBUSZON

Prowadzenie: Kakha Tchotiashvili


  • Historia gruzińskiego winiarstwa i przegląd regionów winiarskich Gruzji
  • Charakterystyka tradycyjnych winnic gruzińskich
  • Budowa i cechy qvevri
  • Technologia wytwarzania wina w qvevri
  • Degustacja wina:

– Khikhvi 2016
– Tavkveri 2017
– Saperavi Reserve 2014
– Muscaturi 2018, Specially Bottled

  • A na deser: Czurczhela i Felamuszi – gruzińskie przysmaki wytwarzane z soku z winogron


Wstęp płatny >>>


Czytaj więcej >>>




Sebastian Horoszko


Gdzie klient może wystawić opinie? Jak zachęcić go do pozostawienia rekomendacji? Czy można pomóc klientowi w wystawieniu opinii?


16.11.2022 (środa) 14:15-15:00 Sala Lwów C


Prowadzenie: Sebastian Horoszko


Ponad 10 lat związany z marketingiem online. Ze wszystkich jego odmian wybrał marketing opinii. Każdego dnia pomaga przedsiębiorcom dbać o wizerunek marki w Internecie, dzięki transakcyjnym rekomendacjom od realnych klientów. Jego znakiem firmowym są „gwiazdki w Google" - najbardziej pożądanej funkcjonalności w reklamach PLA, tekstowych Google Ads, a także w wynikach organicznych, zwiększających konwersję nawet o 15%.




Gala rozdania nagród w konkursach winiarskich towarzyszących ENOEXPO


16.11.2022 (środa) 15:00-16:00 Sala Wiedeń A

GoPOS - systemy dla gastronomiiGoPOS - systemy dla gastronomii GoPOS - systemy dla gastronomiiGoPOS - systemy dla gastronomii

17 listopada 2022 (czwartek)


Mistrzostwa Polski Cup Tasters & Roasting 2022,

Hala Dunaj, D1 16-18.11.2022


Organizatorem wydarzenia jest Specialty Coffee Association (SCA), stowarzyszenie branżowe integrujące zarówno indywidualnych baristów, jak i kawiarnie, palarnie, hotele, dystrybutorów i producentów. Podczas Mistrzostw Polski Roasting zawodnicy oceniają jakość zielonej kawy, opracowują profil palenia, który najlepiej podkreśla pożądane cechy tej kawy i wreszcie są punktowani pod kątem ostatecznej jakości kawy palonej w filiżance.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters to zawody, które mają na celu wyłonienie profesjonalnego sensoryka, wyróżniającego się szybkością, dokładnością w rozróżnianiu smaków i aromatów kaw segmentu Specialty. Oprócz obserwowania zmagań zawodników, będzie można wziąć udział w panelach dyskusyjnych, podczas których poruszane będą ważne tematy dotyczące kawy.


PANELE EDUKACYJNE 17.11.2022


10:50 – 11:30 W jaki sposób woda wpływa na smak i aromat kawy? – Brita

11:50 – 12:30 Jak otworzyć palarnię w miesiąc? Poradnik dla początkujących  –  Coffee Machine Sales

13:00 – 14:00 Fair Trade. Czy i w jaki sposób możemy się przyczynić do rozwoju plantatora? – Krzysztof Barabosz

14:50 – 15:30 Palenie kawy nigdy nie było łatwiejsze  –  Roastelier by Nescafé

15:50 – 16:30 Dobra kawa: zawsze i wszędzie. Czy potrzebujemy jakości na stacjach paliw, w biurach i poczekalniach? – Best CS





Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie


17.11.2022 (czwartek) 10:00-17:00 Hala Wisła strefa pokazów


Organizator: Las Kalisz Sp. z o.o.


Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie to jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny, którego głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Jego najważniejszym celem jest popularyzacja dziczyzny w przedsiębiorstwach branży HoReCa.

Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu zmierzą się w przyrządzaniu przystawki z mięsa i wątróbki króliczej oraz dania głównego z udźca sarny. Na skomponowanie obu potraw (po dziesięć porcji każdej z nich) dwuosobowe zespoły złożone z szefa oraz kucharza pomocniczego będą miały 120 minut. Ich wysiłki oceni sześcioosobowe jury składające się z doświadczonych, profesjonalnych kucharzy.

Przebieg mistrzostw będzie transmitowany na żywo za pośrednictwem mediów społecznościowych organizatora. Zapraszamy do wizyty w Krakowie

lub śledzenia konkursu online!



Katarzyna Solańska


Dziki klimat na talerzu i w kieliszku - techniki łączenia win z potrawami


17.11.2022 (czwartek) 10:30-12:30 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Katarzyna Solańska - Stowarzyszenie Kobiety i Wino


Czy „dzik jest dziki, dzik jest zły!“? Ależ skąd! Na naszym wykładzie zdobędziecie wiedzę

z zakresu fizjologii smaku i technik łączenia win z potrawami (i odwrotnie), a szczególną uwagę poświęcimy pairingowi polskich win z dziczyzną. Praktyczna wiedza i konkretne wybory.


Zapisy >>>



Anna Dębska


Facebook i Instagram, jako narzędzia podnoszące sprzedaż w restauracji. Jak prowadzić profile lokalu, by budowanie społeczności przekładało się na zyski.


17.11.2022 (czwartek) 11:00-13:00 Sala Lwów C


Prowadzenie: Anna Dębska - AF Media


Jak prowadzić profil Facebook i Instagram restauracji, by oprócz komunikacji z gośćmi, służył on do podnoszenia sprzedaży w lokalu (dostaw, wizyt, dodatkowych usług, np. cateringów, imprez indywidualnych, czy firmowych)? Czego nie dodawać w social mediach, a na jakie posty postawić, by zwiększyć zainteresowanie restauracją? Jak dbać o zasięgi?

W jaki sposób promować posty oraz profil lokalu i ile to kosztuje? Na wszystkie te - oraz wiele dodatkowych pytań - odpowie nasza specjalistka od marketingu restauracyjnego

Ania Dębska. Zainwestuj "jeden lunch" w wiedzę, która w praktyczny sposób przełoży się na zwiększenie zysków w Twojej restauracji.


Wstęp odpłatny - 40 zł


Rejestracja >>>




"O sekretach destylatorów czyli skrywane projekty” Masterclass Stowarzyszenia Polskie Destylaty


17.11.2022 (czwartek) 11:00 - 13:00 Sala Praga


Prowadzenie: Radosław Froń (Paragraf w Kieliszku) i członkowie Stowarzyszenia Polskie Destylaty

Niespodzianki, nowe pomysły i polskie eksperymenty rzemieślnicze – tego nie spróbujecie nigdzie indziej. Podczas degustacji zostaną zaprezentowane alkohole z portfolia członków Stowarzyszenia Polskie Destylaty: Breslaurer Gin, Destyl, Drake Distillery, Jacob Haberfeld, Jonston, Manufaktura Cieleśnica, Podkarpacka Destylarnia Okowity, Podole  Wielkie, Smarduch Family Distillery, Wielkopolska Manufaktura Wódek.


Degustacja bezpłatna dla przedstawicieli branży HoReCa i branży alkoholowej


Wymagana rejestracja >>>


Udział w degustacji po potwierdzeniu organizatora

Liczba miejsc ograniczona. 



Piotr Grajewski


“Zarządzanie konceptami gastronomicznymi w czasie kryzysu”


17.11.2022 (czwartek) 12:00-13:00 Sala Lwów A


Organizator: POSbistro

Prowadzenie: Piotr Grajewski - Kulinarisk Solution


Piotr Grajewski od wielu lat działa jako trener i doradca w projektach z sektora hospitality w zakresie strategicznym i taktycznym. Do jego zadań należy kreacja konceptów, zarządzanie operacyjne, zarządzanie finansami i standardy raportowania, budowanie i motywowanie zespołów, zarządzanie produktem, rozwój sieci oraz przejęcia i akwizycje.

W trakcie czwartkowego wykładu skupi się na zarządzaniu konceptem gastronomicznym w dobie kryzysu. Na bazie swojego doświadczenia opowie jak w dzisiejszych czasach analizować biznes gastronomiczny, na jakich wskaźnikach się skupić i do jakich kwestii przyłożyć szczególną uwagę. Uczestnicy webinaru dowiedzą się jakich narzędzi używać do kontrolowania swojego biznesu i jak polepszać jego wyniki finansowe.


Rejestracja >>>



Od Transylwanii po Dobrudżę. Winnice współczesnej Rumunii.


17.11.2022 (czwartek) 13:00-14:30 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Redakcja magazynu Czas Wina i WineLover.ro.


Degustacja. Koszt: 25 PLN, limit 30 osób.


Zgłoszenia >>>





“Randki z Ekspertami”


17.11.2022 (czwartek) 13:00-14:15 Sala Lwów A


Organizator: POSbistro


Firma POSbistro zaprasza chętnych na Randki z ekspertami, podczas których będzie można przeprowadzić konsultacje z wybranym doradcą z branży gastronomicznej.


Piotr Grajewski - Kulinarisk Solutions

Temat konsultacji: Rozwój biznesu gastronomicznego w oparciu o strategię biznesową, wyznaczenie wartości i szczegółową analizę 


Przemysław Śledziak - Kulinarisk Solutions 

Temat konsultacji: Dobór lokalizacji i grupy docelowej przy zakładaniu konceptu gastronomicznego oraz audyt techniczny lokalu gastronomicznego.


Adwokat Marta Kosecka 

Temat konsultacji: Porady prawne dla właścicieli lokali gastronomicznych



Michał Juda - współwłaściciel Youmiko Vegan Sushi

Temat konsultacji: Jak optymalizować koszty zamówień u poddostawców produktów dla gastronomii


Tomasz Tomasik - ekspert ds. rozwoju biznesu Horeca MAKRO Cash & Carry

Temat konsultacji: Menu w czasach kryzysu - jak stworzyć dochodową i wyróżniającą się kartę?


Karolina Ciosek - ekspert ds. systemu POSbistro

Temat konsultacji: Rozwój dowozów w oparciu o oprogramowanie dla gastronomii



Tomasz Mlak - doradca POSbistro dla klientów sieciowych

Temat konsultacji: Jak wykorzystać system POS przy zarządzaniu siecią gastronomiczną


Rejestracja >>>




Tomasz Miszczak


Kieliszek, a wino


17.11.2022 (czwartek) 13:30-14:30 Sala Praga


Prowadzenie: Tomasz Miszczak - Table Art


Degustując wino chcemy dotrzeć do niego jak najgłębiej, osiągnąć maksimum wrażeń. Aby tak właśnie było, warto nie tylko dobrać idealnie wino, ale i kieliszek. O tym jak ważne jest to z jakiego szkła jest wykonany, jaki ma kształt, jak się trzyma w dłoni będzie można usłyszeć podczas warsztatu "Kieliszek, a wino", który poprowadzi Tomasz Miszczak, który od ponad dwudziestu lat związany jest z branżą szklarską i o szkle wie bardzo dużo.


Wstęp wolny. Limit 60 osób


Link do rejestracji >>>




Paweł Świerczek



PREZENTACJA REGIONÓW WINIARSKICH Z WĘGIER-Poznaj regiony winiarskie TOKAY I EGER


17.11.2022 (czwartek) 14:00-15:30 Sala Wiedeń B


Prowadzenie: Paweł Świerczek - Country Manager Rafa Wino i CED Węgierska Agencja Eksportu


Miłośnik i importer win węgierskich z wieloletnim stażem - Paweł Świerczek z Rafa Wino przedstawi Państwu region tokajski, producentów i ich wina. Oprócz technicznych informacji pojawią się także wzmianki historyczne i aktualne trendy. Pora jesienna skłania również w stronę intrygujących czerwieni... W związku z tym zaprezentuje drugi najważniejszy region winiarskich Węgier - Eger, przedstawiając regionalną historię i teraźniejszość.

Udział w prezentacji jest bezpłatny.


Zgłoszenia >>>


 


Sandra Fengler


Nowoczesne narzędzia do obsługi konferencji i imprez okolicznościowych


17.11.2022 (czwartek) 14.30 – 15.30 Sala Lwów A


Organizator: Idea Profit Sp. z o.o.

Prowadzenie: Sandra Fengler


Zapisy >>>






Rola IGGP w dobie kryzysu w gastronomii – Dorota Rydygier, Sławomir Grzyb, Krzysztof Kwinta – Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej


17.11.2022 (czwartek) 14:30 - 16:30 Sala Lwów C


Organizator: Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej


Wstęp wolny



Mariusz Kapczyński

Morawy - prawda w kieliszku!


17.11.2022 (czwartek) 15:00 - 16:00 Sala Praga


Prowadzenie: Mariusz Kapczyński


Winiarskie Morawy – niby tak bliskie a przecież dla wielu winomaniaków ciągle „dalekie”, nieodkryte.

Podczas degustacji zaprezentujemy aż 10 win. Będą to wina starannie wybrane przez winiarzy i przywiezione specjalnie na tę okazję (nie znajdziecie ich na targowych stoiskach morawskich producentów).

Spróbujemy win ze starszych roczników, specjalnych selekcji winiarzy, pokażemy zarówno wina utrzymane w lokalnym charakterze jak i te w bardziej międzynarodowym stylu - zanurzymy nos do kieliszka z palavą, frankovką czy ryzlinkiem rýnský'm, ale znajdzie się też miejsce, np. dla sauvignon blanc.


Degustacja bezpłatna, przeznaczona dla branży winiarskiej: importerów, dystrybutorów wina, dziennikarzy, blogerów, sommelierów, etc.

Zapisy na degustację: mail z tytułem „Morawy”, imieniem i nazwiskiem oraz firmą/branżą jaka się reprezentuje prosimy wysyłać na adres kapczynski@vinisfera.pl


Link do wydarzenia>>>


Filip Hlavinka


Możliwości enoturystyki Moraw Południowych. Podróż przez cały rok z kieliszkiem wina w dłoni.


17.11.2022 (czwartek) 15:00 - 16:00 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Filip Hlavinka


Po winiarskim świecie Morawach Południowych przeprowadzi nas Filip Hlavinka - miłośnik wina i życia, propagator enoturystyki, sommelier i wielki przyjaciel Polski. Podczas prelekcji opowie o trudnej pracy winiarza, winiarskiej kulturze związanej mocno z tradycjami Moraw Południowych, a także szerokiej ofercie winiarskich imprez tego regionu, które przyciągają wielu miłośników wina ze świata, w ciągu całego roku.
Jak powinna wyglądać współpraca pomiędzy Polską i Morawami? O "Pociągu do wina" do morawskich Valtic opowie prezes Cieszyńskiego Szlaku Wina - Marcin Lipski. Częścią programu będzie też konkurs z ciekawymi i smacznymi nagrodami - butelki najlepszego morawskiego wina.


18 listopada 2022 (piątek)


Mistrzostwa Polski Cup Tasters & Roasting 2022,

Hala Dunaj, D1 16-18.11.2022


Organizatorem wydarzenia jest Specialty Coffee Association (SCA), stowarzyszenie branżowe integrujące zarówno indywidualnych baristów, jak i kawiarnie, palarnie, hotele, dystrybutorów i producentów. Podczas Mistrzostw Polski Roasting zawodnicy oceniają jakość zielonej kawy, opracowują profil palenia, który najlepiej podkreśla pożądane cechy tej kawy i wreszcie są punktowani pod kątem ostatecznej jakości kawy palonej w filiżance.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters to zawody, które mają na celu wyłonienie profesjonalnego sensoryka, wyróżniającego się szybkością, dokładnością w rozróżnianiu smaków i aromatów kaw segmentu Specialty. Oprócz obserwowania zmagań zawodników, będzie można wziąć udział w panelach dyskusyjnych, podczas których poruszane będą ważne tematy dotyczące kawy.


PANELE EDUKACYJNE 18.11.2022


10:50 – 11:30 Zmiana klimatu i jego wpływ na produkcję kawy  –  Wojtek Białczak

12:00 – 13:00 Micro-roasting w kawiarni i kompleksowe rozwiązanie Nestlé Professional  – Roastelier by Nescafé

14:00 – 14:40 Zmiany na rynku kawy: nowa rzeczywistość cenowa i wielki powrót robusty? –  Bero Polska



Michał Bardel


Najlepsze wina konkursów Choice of Poland

i Rose Championship


18.11.2022 (piątek) 10:30-13:30 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Michał Bardel


Wstęp wolny, limit 30 osób.


Zapisy >>>





Kasia Fiszer


Przepis na zdjęcie smartfonem - Warsztaty fotografii kulinarnej


18.11.2022 (piątek) 10:30-12:30 Sala Lwów C


Prowadzenie: Kasia Fiszer - Food & Light


Wstęp wolny, limit 25 osób.


Zapisy >>>





Kakha Tchotiashvili


Wina naturalne z qvevri - degustacja komentowana

gruzińskich win


18.11.2022 (piątek) 10:30-12:30 Sala Wiedeń B


Organizator: Kwartalnik TRYBUSZON

Prowadzenie: Kakha Tchotiashvili


  • Historia gruzińskiego winiarstwa i przegląd regionów winiarskich Gruzji
  • Charakterystyka tradycyjnych winnic gruzińskich
  • Budowa i cechy qvevri
  • Technologia wytwarzania wina w qvevri
  • Degustacja wina:

– Khikhvi 2016
– Tavkveri 2017
– Saperavi Reserve 2014
– Muscaturi 2018, Specially Bottled

  • A na deser: Czurczhela i Felamuszi – gruzińskie przysmaki wytwarzane z soku z winogron


Wstęp płatny >>>


Czytaj więcej >>>



Anna Kotlińska-Bubała


Wina naturalne - powrót do przeszłości czy nowy trend?


18.11.2022 (piątek) 13:00-15:00 Sala Wiedeń B


Prowadzenie: Anna Kotlińska-Bubała, Stowarzyszenie Kobiety i Wino


Porozmawiamy o tym czym są wina naturalne, a czym konwencjonalne, organiczne czy biodynamiczne. Jak tworzone są wina naturalne? Czy to prawda, że powstają w zasadzie bez ingerencji winiarza? Czy były znane od wieków czy wymyśliliśmy je na nowo?


Zapisy >>>







Degustacja win z VOC Modré Hory (Morawy Południowe).
VOC Modré Hory - wina oryginalnej certyfikacji.


18.11.2022 (piątek) 14:00 - 15:00 Sala Budapeszt BC


Prowadzenie: Filip Hlavinka


Związek 5 winiarskich miejscowości o nazwie Modré Hory, czyli Niebieskie Góry są położone na południe od miasta Brno pośród porośniętych winoroślami wzgórz. Region ten słynie z produkcji win czerwonych oraz rosé odmian Frankovka, Svatovavřinecké i Modrý Portugal.
Terroir, a także tradycje i specyficzne warunki środowiska jak również wysokie rygorystyczne wymagania w produkcji win oznaczonych logiem VOC zapewniają najwyższą możliwą jakość już od 2011 roku.
Częścią opowieści o regionie Modré Hory i winach Moraw Południowych będzie też konkurs z ciekawymi i smacznymi nagrodami pod postacią butelek najlepszego morawskiego wina.


* Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.