Bocuse d’Or Poland 2025 na Targach HORECA ®

06.05.2025

Już 6 listopada na Targach HORECA® odbędzie się finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w kraju – Bocuse d’Or Poland 2025. To coś więcej niż zwykła rywalizacja między najlepszymi szefami kuchni w Polsce. To tylko i aż preludium do właściwego konkursu Bocuse d’Or, który odbędzie się w Trondheim. Jak wygląda konkurs, jego historia i przebieg w Polsce?

 

Bocuse d’Or – najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny

Bocuse d’Or to przede wszystkim możliwość, by zobaczyć jak młode talenty wznoszą się na wyżyny sztuki kulinarnej. Pomysłodawcą konkursu był Paul Bocuse, francuski szef kuchni, znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do kuchni francuskiej. Ogłoszony „papieżem gastronomii”, starał się interpretować ciężką kuchnię znad Sekwany w sposób innowacyjny i odchudzony. W swoich przepisach przede wszystkim stawiał na kreatywność oraz świeże produkty.

Znana anegdotka mówi, że Bocuse tworząc innowacje w nouvelle cuisine (nowoczesnej kuchni francuskiej) stwierdził, że nie ma sensu skupiać się na krojeniu groszku w ćwiartki, bo dobre gotowanie jest tam, gdzie para unosi się nad garnkiem, a potrawa dobrze smakuje i pomaga przetrwać dzień.

Przetrwać dzień z pewnością pomaga słynna zupa z trufli, którą Bocuse sprezentował na obiedzie w pałacu prezydenckim w Pałacu Elizejskim. Poza gotowaniem dla prezydenta, Bocuse posiadał kilka restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin. Co ciekawe, postać kucharza zainspirowała Brada Birda do stworzenia postaci legendarnego kucharza Auguste’a Gusteau, ojca Linguiniego, któremu pomagał uroczy szczurek Remi.

_ILE3157.jpg [1.23 MB]

_ILE3613.jpg [1.48 MB]

Konkurs stworzył w 1987 roku, po to by angażować młode talenty, promować różnorodność dziedzictwa kulinarnego, a także promować nowe trendy w gastronomii. Jeśli chodzi o zasady konkursu, to odbywa się on co 2 lata i gromadzi 24 najlepszych szefów kuchni z całego świata, którzy następnie na oczach publiczności będą przez 5 godzin i 35 minut walczyć o uznanie jury. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w Trondheim, gdzie najlepsi szefowie kuchni ocenią dania zaprezentowane przez uczestników.

Bocuse d’Or Poland 2025 – uczestnicy i jury

Bocuse d’Or Poland 2025 to kolejna edycja krajowej eliminacji do głównego konkursu, który odbędzie się w Trondheim. Zgłoszenia wciąż można nadsyłać do 31 maja do północy. Udział mogą wziąć profesjonalni szefowie kuchni z całej Polski, po 23 roku życia. Poza doskonałymi umiejętnościami kulinarnymi muszą jednak wykazać się w pracy zespołowej, gdyż w finałowa rozgrywka zakłada współpracę z commis szef, pomocnikami, których szefowie sami dobierają. W finale, po wcześniejszych selekcjach, pojawi się 6 uczestników, którzy na oczach publiczności będą walczyć o uznanie jury.

W komitecie wykonawczym konkursu, znajdują się m.in. Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller, autorytet kulinarny, szef kuchni i restaurator, wspomniany już wcześniej Adam Chrząstowski, szef kuchni i członek jury Bocuse d’Or, Michał Markowicz, Tomasz Purol, Ernest Jagodziński, Paweł Kałuski oraz Mirosław Ciołak – czyli wielokrotnie nagradzani szefowie kuchni z całej Polski. W poprzednich edycjach w jury zasiadali m.in. Emmanuel Renaut, Robert Sowa, Kurt Scheller, Philippe Mille.

Tak jak w poprzednich edycjach na Targach HORECA®  w roli mistrza ceremonii konkursu pojawi się Karol Okrasa – znany szef kuchni, osobowość kulinarna oraz telewizyjna. To na jego barkach spocznie obowiązek komentowania, podsumowywania oraz zagrzewania do walki finalistów Bocuse d’Or Poland 2025.  

W 2023 roku Bocuse d’Or Poland zwyciężył Kamil Tłuczek (we wcześniejszej edycji konkursu zajął drugie miejsce), szef kuchni z Rzeszowa, który zwojował podniebienia jury swoją roladą ze schabu z musem grzybowym, pasztetem z kaczej wątróbki i soczewicy czerwonej oraz łososiem z kawiorem, galaretką burczano-jabłkową z cytrusami oraz panna cotta z pora.

Co czeka nas w edycji Bocus d’Or Poland 2025?

Dowiecie się już 6 listopada na Targach HORECA® – śledźcie nasze social media oraz zaglądajcie na stronę Targi HORECA® oraz Bocuse d'Or Poland. Zapiszcie wydarzenie w kalendarzach i przeżyjcie najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w stylu MasterChefa na żywo!