-
-
środa 05.11.2025
-
10:30 - 11:30Scena główna
Veneo Performance - prezentacja
Szczegóły wkrótce!
-
11:00 - 12:30Sala Praga
Masterclass win z Serbii
Prowadzący: Mariusz Kapczyński
-
11:00 - 15:00Sala Lwów C
SOS dla hotelu - Strategia | Obsługa | Sukces
Warsztat: "Zoptymalizuj, nie przepłacaj – skuteczne strategie na Bookingu"
Warsztat: "Social Media w hotelu – jak zamieniać gości w ambasadorów marki"
Prezentacja: "Biznes w Barterze"
Panel dyskusyjny: "Jak odnowić hotel z klasą i bez wielkich wydatków? Realne doświadczenia , trendy, pułapki"
Szczegóły wkrótce!
-
11:45 - 12:30
Anna Dębska - AF Media - prezentacja
Prelegent: Anna Dębska, AF Media
Szczegóły wkrótce!
-
12:45 - 13:15Scena główna
SOS dla hotelu - Strategia | Obsługa | Sukces
Szczegóły wkrótce!
-
13:00 - 14:30Sala Praga
Polska vs Europa - degustacja win musujących (w ciemno)
Prowadzący: Marta Palmąka, Tomasz Fijał
koszt udziału: 30zł - zapisy wkrótce!
-
13:00 - 14:30Sala Budapeszt BC
Rioja po baskijsku – degustacja komentowana
-
13:00 - 15:00Sala Lwów A
Audyt klienta - cichy klient w lokalu gastronomicznym i hotelu.
Prelegent: Anna Dębska, AF Media
Szczegóły wkrótce!
-
13:30 - 14:00Scena główna
Nowa Gościnność — jak kultura zespołu tworzy doświadczenie gościa.
Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, autorzy książek „Nowa Gościnność”, „Gościnność od kuchni” w rozmowie z Michałem Bardelem.
Dlaczego Gościnność?
Gościnność to Twój największy atut – naucz się go wykorzystywać. Szkolimy menadżerów i zespoły gastronomiczne, by działały sprawnie, z wyczuciem i skutecznie. Nasze podejście łączy empatię z konkretem – i naprawdę działa. Pomagamy liderom gastronomii tworzyć zespoły, które obsługują z klasą, działają z zaangażowaniem i budują lojalność gości. Szkolenia, książki, narzędzia – wszystko, co sprawia, że goście wracają.
www.goscinnosc.pl -
15:00 - 16:30Sala Budapeszt BC
Awangarda w kieliszku – nieoczywiste oblicze polskiego cydru – degustacja komentowana
-
15:15 - 17:00Sala Lwów A
Nowa Gościnność — więcej niż obsługa, więcej niż serwis - warsztaty
Zapraszamy na warsztaty!
Gościnność zaczyna się od ludzi — od emocji, które zespół wnosi do swojej codziennej pracy. W czasie tych inspirujących warsztatów Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, autorzy książki „Nowa Gościnność”, pokażą, jak budować kulturę gościnności w zespole, która naturalnie przekłada się na doświadczenie gościa. Uczestnicy dowiedzą się, jak łączyć profesjonalizm z autentycznością, jak tworzyć relacje oparte na empatii i jak sprawić, by każdy członek zespołu stał się prawdziwym gospodarzem marki.
W ramach biletu wstępu goście otrzymają papierowy egzemplarz książki „Nowa Gościnność”
-
15:30 - 16:30Scena główna
Gala finałowa konkursów winiarskich o medla ENOEXPO® 2025
Już od 17 lat pierwszy dzień targów HORECA® i ENOEXPO® wieńczy uroczysta gala finałowa Konkursów Winiarskich o Medal ENOEXPO® - najstarszego konkursu winiarskiego w Polsce.
Zanim jednak dojdzie do wręczenia statuetek i medali, w październiku w EXPO Kraków spotykają się najbardziej znani i cenieni eksperci winiarscy, aby zasiąść do degustacji i ocenić kilkaset próbek win, cydrów i miodów pitnych zgłoszonych w konkurencji polskiej i zagranicznej. Jak podkreśla jeden z jurorów - Wojciech Bosak, konkurs ENOEXPO® wyróżnia powściągliwość w przyznawaniu medali, które są mocno limitowane, dzięki czemu mają wielką wartość. Medal ENOEXPO® jest prestiżowym znakiem jakości, świadczącym o wyjątkowych walorach alkoholi i pomagającym im odnieść komercyjny sukces, m.in. dzięki wielokanałowej promocji zwycięskich produktów.
-
-
Czwartek 06.11.2025
-
10:00 - 11:00Sala Praga
Sekrety poskich winnic - spotkanie autorskie połączone z degustacją
Zapraszamy na spotkanie z Michałem Bardelem i Karoliną Morawską - autorami książki "Sekrety polskich winnic" wydawnictwa Targi w Krakowie, której premiera odbędzie się w czasie targów ENOEXPO. Wspólnie z autorami oraz winiarzami – bohaterami książki – opowiemy o pasji, historii i codzienności polskiego winiarstwa. To okazja, by poznać ludzi stojących za etykietami, posłuchać ich historii i spróbować niezwykłych win.
-
11:00 - 14:00Sala Lwów A
Hotele Plus - blok szkoleniowy
Piotr Tabor "Dobrostan Pracownika i Pracodawcy - filary skutecznego zarządzania"
Szczepan Piechota "AI w hotelarstwie i gastronomii – od trendu do realnych oszczędności"
Piotr Tabor "Ekologia i ekonomia - rentowność w HoReCa"
-
11:00 - 12:30Sala Budapeszt BC
Polskie Destylaty dla gastronomii
-
11:30 - 13:00Sala Praga
Wina z Chile – od szczytów Andów po oceaniczne fale
Prowadzący: Eduardo Brethauer – chilijski dziennikarz i krytyk winiarski, autor licznych publikacji o winach Nowego Świata, juror międzynarodowych konkursów, od lat promuje kulturę wina Chile na świecie.
Podczas seminarium „Wina z Chile – od szczytów Andów po oceaniczne fale” Eduardo Brethauer przedstawi selekcję win ukazujących bogactwo chilijskich terroir. To wyjątkowa okazja, aby w trakcie targów ENOEXPO poznać różnorodność stylów i regionów Chile, w formule zasiadanej degustacji prowadzonej przez doświadczonego krytyka i ambasadora chilijskiego wina. Dzisiejsze winiarstwo chilijskie przechodzi fascynującą przemianę – obok uznanych, historycznych winnic i tradycyjnych metod sprzed wieków rozwijają się nowoczesne, butikowe projekty nowej fali, tworząc niezwykle eklektyczną mozaikę stylów.
Zapisy: ania@leblendagency.com
-
11:45 - 12:45Sala Wiedeń A
Gościnność 4.0
Gościnność 4.0, czyli jak dbać o klienta w dobie sztucznej inteligencji, mediów społecznościowych i komunikacji z prędkością światła. Gdzie w trzeciej dekadzie XXI wieku zaczyna się i kończy gościnność?”
Prelegent: Grzegorz Barszcz
-
12:15 - 12:45Scena główna
Sprzedaż pod kontrolą: ERP i PC Market dla HoReCa i branży winiarskiej w erze KSeF
Prelekcja firmy Polkas
-
13:30 - 15:00Sala Praga
Strefa 0% – NoLo w natarciu – degustacja komentowana
-
13:30 - 15:00Sala Wiedeń A
Masterclass win z Serbii
Prowadzący: Mariusz Kapczyński
-
15:00 - 16:30Sala Budapeszt BC
ABC whisky - podstawowy kurs degustacji whisky
Prowadzący: Tomasz Fijał
Koszt udziału: 50zł
Zapisy wkrótce!
-
-
Piątek 07.11.2025
-
10:30 - 12:30Sala Budapeszt BC
WSET - czym jest WSET 1,2 i 3 oraz na czym polegają zajęcia
Wstęp darmowy
Zapisy wkróce!
-
10:30 - 14:00Sala Lwów A
Konferencja IGHP i Krakow Tourism Alliance
Zapraszamy na konferencję Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Krakow Tourism Alliance, w czasie której poruszone zostaną tematy:
1.Miękkie korzyści twardym kapitałem. Dlaczego warto się rozwijać i jak to robić samodzielnie?
2.Dostępność - akceptacja różnorodności jako droga do zysku w turystyce.
3.Krakowianka w krakowskich hotelach.
4.Nowa Karta Turystyczna w Krakowie. Nowe oblicze informacji turystycznej. -
10:30 - 11:00Scena główna
Prezentacja projektu Hothreat
Prezentacja projektu Hothreat – skupionego na bezpieczeństwie hoteli wobec zagrożeń CBRN (chemicznych, biologicznych, radiologicznych i nuklearnych)
Prelegent: Maksymilian Stela, Uniwersytet Łódzki
-
13:00 - 14:30Sala Praga
Ser i wino - pairing doskonały
Degustacja
Prowadzący:
Bartosz Wilczyński
-
-
-
Gościnność PRO
- Przestrzeń inspiracji, szkoleń i wymiany wiedzy dedykowana branży hotelarskiej
-
środa 05.11.2025
-
10:30 - 11:30Scena główna
Veneo Performance - prezentacja
Szczegóły wkrótce!
-
11:00 - 15:00Sala Lwów C
SOS dla hotelu - Strategia | Obsługa | Sukces
Warsztat: "Zoptymalizuj, nie przepłacaj – skuteczne strategie na Bookingu"
Warsztat: "Social Media w hotelu – jak zamieniać gości w ambasadorów marki"
Prezentacja: "Biznes w Barterze"
Panel dyskusyjny: "Jak odnowić hotel z klasą i bez wielkich wydatków? Realne doświadczenia , trendy, pułapki"
Szczegóły wkrótce!
-
12:45 - 13:15Scena główna
SOS dla hotelu - panel dyskusyjny
Szczegóły wkrótce!
-
13:00 - 15:00Sala Lwów A
Audyt klienta - cichy klient w lokalu gastronomicznym i hotelu.
Prelegent: Anna Dębska, AF Media
Szczegóły wkrótce!
-
13:30 - 14:00Scena główna
Nowa Gościnność — jak kultura zespołu tworzy doświadczenie gościa.
Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, autorzy książek „Nowa Gościnność”, „Gościnność od kuchni” w rozmowie z Michałem Bardelem.
Dlaczego Gościnność?
Gościnność to Twój największy atut – naucz się go wykorzystywać. Szkolimy menadżerów i zespoły gastronomiczne, by działały sprawnie, z wyczuciem i skutecznie. Nasze podejście łączy empatię z konkretem – i naprawdę działa. Pomagamy liderom gastronomii tworzyć zespoły, które obsługują z klasą, działają z zaangażowaniem i budują lojalność gości. Szkolenia, książki, narzędzia – wszystko, co sprawia, że goście wracają.
www.goscinnosc.pl -
15:15 - 17:00Sala Lwów A
Nowa Gościnność — więcej niż obsługa, więcej niż serwis”
Zapraszamy na warsztaty!
Gościnność zaczyna się od ludzi — od emocji, które zespół wnosi do swojej codziennej pracy. W czasie tych inspirujących warsztatów Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, autorzy książki „Nowa Gościnność”, pokażą, jak budować kulturę gościnności w zespole, która naturalnie przekłada się na doświadczenie gościa. Uczestnicy dowiedzą się, jak łączyć profesjonalizm z autentycznością, jak tworzyć relacje oparte na empatii i jak sprawić, by każdy członek zespołu stał się prawdziwym gospodarzem marki.
W ramach biletu wstępu goście otrzymają papierowy egzemplarz książki „Nowa Gościnność”
-
-
Czwartek 06.11.2025
-
11:00 - 14:00Sala Lwów A
Hotele Plus - blok szkoleniowy
Piotr Tabor "Dobrostan Pracownika i Pracodawcy - filary skutecznego zarządzania"
Szczepan Piechota "AI w hotelarstwie i gastronomii – od trendu do realnych oszczędności"
Piotr Tabor "Ekologia i ekonomia - rentowność w HoReCa"
-
11:45 - 12:45Sala Wiedeń A
Gościnność 4.0
Gościnność 4.0, czyli jak dbać o klienta w dobie sztucznej inteligencji, mediów społecznościowych i komunikacji z prędkością światła. Gdzie w trzeciej dekadzie XXI wieku zaczyna się i kończy gościnność?”
Prelegent: Grzegorz Barszcz
-
12:15 - 12:45Scena główna
Sprzedaż pod kontrolą: ERP i PC Market dla HoReCa i branży winiarskiej w erze KSeF
Prelekcja firmy Polkas
-
-
Piątek 07.11.2025
-
10:30 - 14:00Sala Lwów A
Konferencja IGHP i Krakow Tourism Alliance
Zapraszamy na konferencję Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Krakow Tourism Alliance, w czasie której poruszone zostaną tematy:
1.Miękkie korzyści twardym kapitałem. Dlaczego warto się rozwijać i jak to robić samodzielnie?
2.Dostępność - akceptacja różnorodności jako droga do zysku w turystyce.
3.Krakowianka w krakowskich hotelach.
4.Nowa Karta Turystyczna w Krakowie. Nowe oblicze informacji turystycznej. -
10:30 - 11:00Scena główna
Prezentacja projektu Hothreat
Prezentacja projektu Hothreat – skupionego na bezpieczeństwie hoteli wobec zagrożeń CBRN (chemicznych, biologicznych, radiologicznych i nuklearnych)
Prelegent: Maksymilian Stela, Uniwersytet Łódzki
-
-
-
środa 05.11.2025
-
10:30 - 11:30Scena główna
Veneo Performance - prezentacja
Szczegóły wkrótce!
-
11:00 - 12:30Sala Praga
Masterclass win z Serbii
Prowadzący: Mariusz Kapczyński
-
11:45 - 12:30Scena główna
Anna Dębska - AF Media - prezentacja
Prelegent: Anna Dębska, AF Media
Szczegóły wkrótce!
-
13:00 - 14:30Sala Praga
Polska vs Europa - degustacja win musujących (w ciemno)
Prowadzący: Marta Palmąka, Tomasz Fijał
koszt udziału: 30zł - zapisy wkrótce!
-
13:00 - 14:30Sala Budapeszt BC
Rioja po baskijsku – degustacja komentowana
-
13:30 - 14:00Scena główna
Nowa Gościnność — jak kultura zespołu tworzy doświadczenie gościa.
Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, autorzy książek „Nowa Gościnność”, „Gościnność od kuchni” w rozmowie z Michałem Bardelem.
Dlaczego Gościnność?
Gościnność to Twój największy atut – naucz się go wykorzystywać. Szkolimy menadżerów i zespoły gastronomiczne, by działały sprawnie, z wyczuciem i skutecznie. Nasze podejście łączy empatię z konkretem – i naprawdę działa. Pomagamy liderom gastronomii tworzyć zespoły, które obsługują z klasą, działają z zaangażowaniem i budują lojalność gości. Szkolenia, książki, narzędzia – wszystko, co sprawia, że goście wracają.
www.goscinnosc.pl -
13:00 - 15:00Sala Lwów A
Audyt klienta - cichy klient w lokalu gastronomicznym i hotelu
Prelegent: Anna Dębska, AF Media
Szczegóły wkrótce!
-
15:00 - 16:30Sala Budapeszt BC
Awangarda w kieliszku – nieoczywiste oblicze polskiego cydru – degustacja komentowana
-
15:15 - 17:00Sala Lwów A
Nowa Gościnność — więcej niż obsługa, więcej niż serwis”
Zapraszamy na warsztaty!
Gościnność zaczyna się od ludzi — od emocji, które zespół wnosi do swojej codziennej pracy. W czasie tych inspirujących warsztatów Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, autorzy książki „Nowa Gościnność”, pokażą, jak budować kulturę gościnności w zespole, która naturalnie przekłada się na doświadczenie gościa. Uczestnicy dowiedzą się, jak łączyć profesjonalizm z autentycznością, jak tworzyć relacje oparte na empatii i jak sprawić, by każdy członek zespołu stał się prawdziwym gospodarzem marki.
W ramach biletu wstępu goście otrzymają papierowy egzemplarz książki „Nowa Gościnność”
-
-
Czwartek 06.11.2025
-
11:00 - 14:00Sala Lwów A
Hotele Plus - blok szkoleniowy
Piotr Tabor "Dobrostan Pracownika i Pracodawcy - filary skutecznego zarządzania"
Szczepan Piechota "AI w hotelarstwie i gastronomii – od trendu do realnych oszczędności"
Piotr Tabor "Ekologia i ekonomia - rentowność w HoReCa"
-
11:00 - 12:30Sala Budapeszt BC
Polskie Destylaty dla gastronomii
-
11:30 - 13:00Sala Praga
Wina z Chile – od szczytów Andów po oceaniczne fale
Prowadzący: Eduardo Brethauer – chilijski dziennikarz i krytyk winiarski, autor licznych publikacji o winach Nowego Świata, juror międzynarodowych konkursów, od lat promuje kulturę wina Chile na świecie.
Podczas seminarium „Wina z Chile – od szczytów Andów po oceaniczne fale” Eduardo Brethauer przedstawi selekcję win ukazujących bogactwo chilijskich terroir. To wyjątkowa okazja, aby w trakcie targów ENOEXPO poznać różnorodność stylów i regionów Chile, w formule zasiadanej degustacji prowadzonej przez doświadczonego krytyka i ambasadora chilijskiego wina. Dzisiejsze winiarstwo chilijskie przechodzi fascynującą przemianę – obok uznanych, historycznych winnic i tradycyjnych metod sprzed wieków rozwijają się nowoczesne, butikowe projekty nowej fali, tworząc niezwykle eklektyczną mozaikę stylów.
Zapisy: ania@leblendagency.com
-
11:45 - 12:45Sala Wiedeń A
Gościnność 4.0
Gościnność 4.0, czyli jak dbać o klienta w dobie sztucznej inteligencji, mediów społecznościowych i komunikacji z prędkością światła. Gdzie w trzeciej dekadzie XXI wieku zaczyna się i kończy gościnność?”
Prelegent: Grzegorz Barszcz
-
12:15 - 12:45Scena główna
Sprzedaż pod kontrolą: ERP i PC Market dla HoReCa i branży winiarskiej w erze KSeF
Prelekcja firmy Polkas
-
13:30 - 15:00Sala Praga
Strefa 0% – NoLo w natarciu – degustacja komentowana
-
13:30 - 15:00Sala Wiedeń A
Masterclass win z Serbii
Prowadzący: Mariusz Kapczyński
-
15:00 - 16:30Sala Budapeszt BC
ABC whisky - podstawowy kurs degustacji whisky
Prowadzący: Tomasz Fijał
Koszt udziału: 50zł
Zapisy wkrótce!
-
-
Piątek 07.11.2025
-
13:00 - 14:30Sala Praga
Ser i wino - pairing doskonały
Degustacja
Prowadzący:
Bartosz Wilczyński
-
-
-
-
środa 05.11.2025
-
11:00 - 12:30Sala Praga
Masterclass win z Serbii
Prowadzący: Mariusz Kapczyński
-
13:00 - 14:30Sala Praga
Polska vs Europa - degustacja win musujących (w ciemno)
Prowadzący: Marta Palmąka, Tomasz Fijał
koszt udziału: 30zł - zapisy wkrótce!
-
13:00 - 14:30Sala Budapeszt BC
Rioja po baskijsku – degustacja komentowana
-
15:00 - 16:30Sala Budapeszt BC
Awangarda w kieliszku – nieoczywiste oblicze polskiego cydru – degustacja komentowana
-
15:30 - 16:30Scena główna
Gala finałowa konkursów winiarskich o medal ENOEXPO® 2025
-
-
Czwartek 06.11.2025
-
10:00 - 11:00Sala Praga
Sekrety poskich winnic - spotkanie autorskie połączone z degustacją
Zapraszamy na spotkanie z Michałem Bardelem i Karoliną Morawską - autorami książki "Sekrety polskich winnic" wydawnictwa Targi w Krakowie, której premiera odbędzie się w czasie targów ENOEXPO. Wspólnie z autorami oraz winiarzami – bohaterami książki – opowiemy o pasji, historii i codzienności polskiego winiarstwa. To okazja, by poznać ludzi stojących za etykietami, posłuchać ich historii i spróbować niezwykłych win.
-
11:00 - 12:30Sala Budpeszt BC
Polskie Destylaty dla gastronomii
-
11:30 - 13:00Sala Praga
Wina z Chile – od szczytów Andów po oceaniczne fale
Prowadzący: Eduardo Brethauer – chilijski dziennikarz i krytyk winiarski, autor licznych publikacji o winach Nowego Świata, juror międzynarodowych konkursów, od lat promuje kulturę wina Chile na świecie.
Podczas seminarium „Wina z Chile – od szczytów Andów po oceaniczne fale” Eduardo Brethauer przedstawi selekcję win ukazujących bogactwo chilijskich terroir. To wyjątkowa okazja, aby w trakcie targów ENOEXPO poznać różnorodność stylów i regionów Chile, w formule zasiadanej degustacji prowadzonej przez doświadczonego krytyka i ambasadora chilijskiego wina. Dzisiejsze winiarstwo chilijskie przechodzi fascynującą przemianę – obok uznanych, historycznych winnic i tradycyjnych metod sprzed wieków rozwijają się nowoczesne, butikowe projekty nowej fali, tworząc niezwykle eklektyczną mozaikę stylów.
Zapisy: ania@leblendagency.com
-
13:30 - 15:00Sala Praga
Strefa 0% – NoLo w natarciu – degustacja komentowana
-
13:30 - 15:00Sala Wiedeń A
Masterclass win z Serbii
Prowadzący: Mariusz Kapczyński
-
15:00 - 16:30Sala Budapeszt BC
ABC whisky - podstawowy kurs degustacji whisky
Prowadzący: Tomasz Fijał
Koszt udziału: 50zł
Zapisy wkrótce!
-
-
Piątek 07.11.2025
-
10:30 - 12:30Sala Budapeszt BC
WSET - czym jest WSET 1,2 i 3 oraz na czym polegają zajęcia
Wstęp darmowy
Zapisy wkróce!
-
13:00 - 14:30Sala Praga
Ser i wino - pairing doskonały
Degustacja
Prowadzący:
Bartosz Wilczyński
-
-